/
189 Views0

Większość ludzi zadaje pytanie czy warto i czy powinno stosować się suplementację? Jeśli nie zjadasz dziennie siedmiu porcji świeżych warzyw i owoców, najlepiej prosto z własnej, nie pryskanej i położonej z dala od zanieczyszczonego środowiska grządki, sporadycznie spożywasz słodycze, a w diecie przeważają produkty nieprzetworzone, nie stosujesz używek, nie oddychasz zanieczyszczonym powietrzem, pijesz tylko przefiltrowaną wodę plus masz dużo ruchu i kompletnie nie wiesz co to stres to być może suplementacja niewiele zmieni w twoim życiu.

Pewien wybitny żywieniowiec odpowiadając na pytanie powiedział:
„jeśli zjadasz dziennie 7 porcji świeżych warzyw i owoców, najlepiej prosto z własnej, nie nawożonej, nie pryskanej i położonej z dala od zanieczyszczonego środowiska grządki, sporadycznie spożywasz słodycze, a w diecie przeważają produkty nieprzetworzone – pełnoziarniste, chodzisz spać o zmroku, nie pijesz kawy, herbaty, alkoholu, nie palisz papierosów i nie stosujesz innych używek, nie oddychasz zanieczyszczonym powietrzem, pijesz tylko przefiltrowaną wodę, nie spożywasz przetworzonych i przechowywanych wcześniej produktów spożywczych, masz dużo ruchu i gimnastyki i kompletnie nie wiesz co to stres, przemęczenie i jakiekolwiek dolegliwości i choroby, nie stosujesz więc leków itd. itd. to być może suplementacja niewiele zmieni w twoim życiu.”
Powody dla których powinno się stosować syplementację: 
1. Dysproporcja między zapotrzebowaniem organizmu na witaminy, minerały i bioflawonoidy, a zapotrzebowaniem na kalorie. Jeśli miałbyś dostarczyć organizmowi z normalnej dostępnej diety potrzebnych witamin i minerałów to musiałbyś zjeść dziennie od 6000 do 7000 kalorii. Nie utrzymałbyś wtedy prawidłowej masy ciała, a wyżywienie kosztowałoby cię zbyt dużo zachodu i pieniędzy.
2. Jakość rolnictwa. Rolnictwo daje produkt o innym składzie niż oczekiwany. Czy zauważyłeś, że ogórki z przemysłowych plantacji nie dadzą się zakisić. Czy wiesz, że gleby są wyjałowione ze składników mineralnych przez jednostronne intensywne ich nawożenie biogenami (azotem i fosforem). W roślinach brak cynku, miedzi, żelaza itp.
3. Przetwarzana żywność, konserwanty i chemia. Dlaczego pięknych żółtych bananów nie możesz utrzymać w tym stanie 1-2 dni, a w magazynach robią to tygodniami? Co jest czynnikiem powodującym dojrzewanie owoców w naturze, a co w tzw. dojrzewalniach owoców cytrusowych, czy chemia czy słońce? Dlaczego gospodarz produkuje z 1 kg mięsa mniej niż 1 kg wędliny, a zakłady mięsne do 1,8 kilograma. Czy wiesz, że wodochłonność mięsa zwiększa się chemicznie i potem mięso puchnąc rośnie i zwiększa objętość w kąpielach wodnych wzbogaconych w konserwanty. Czy widziałeś kiedyś kolory tęczy na przekrojonej szynce? To właśnie efekt tej chemii. Jak myślisz dla zysku producenta czy zdrowia klienta?
4. Styl życia, ciągła gonitwa, stres, przemęczenie, często brak ruchu, zanieczyszczone środowisko itp.
5. W żywności są wszechobecne antybiotyki, metale ciężkie, hormony, herbicydy, pestycydy i  konserwanty.
6. Duża oszczędność finansowa. Czy myślałeś ile kosztują dziś leki i lekarze i ile będą kosztować niedługo? Ile więcej wydałbyś na zdrowszą i bardziej urozmaiconą dietę? Czy leczenie, czy profilaktyka – co tak naprawdę jest tańsze i prostsze? Dlaczego w hodowli i żywieniu zwierząt tak mocny nacisk kładzie się na profilaktykę, a kosztownych zabiegów medycznych nie opłaca się prowadzić? Joel Wolles, nominowany do nagrody Nobla w słynnym artykule  pt. „Nieżywi lekarze nie kłamią” wyjaśnia, że powód  tego jest następujący:  zwierzęta nie płacą ubezpieczeń zdrowotnych i właścicieli nie byłoby stać na drogie operacje. Wybierają tańszą profilaktykę. Ludzie zaś płacą i interes się kręci !!
Na czym polega różnica między witaminą naturalną, a syntetyczną. Odpowiedź ma wiele aspektów: 
1. Witaminy syntetyczne to zwykle produkty rafinowane, krystaliczne, obce dla organizmu. Wg Michała Tombaka uznanego autorytetu żywieniowego są one szkodliwe i z trudnością przyswajalne przez organizm lub w ogóle nie przyswajalne. Wiele osób przekonało się o tym „na własnej skórze” kiedy mocz po spożyciu witamin ma zapach i kolor spożytych witamin. Często zdarzają się różne formy nietolerancji organizmu (mdłości, osłabienie, swędzenie) po spożyciu sztucznych witamin. Podczas takiego „leczenia” przeciążamy tylko nerki i wątrobę i mocno naruszamy równowagę substancji mineralnych w organizmie. Wg badań WAM w Łodzi przeprowadzonych w 2001 roku wchłanialność multiwitaminy Centrum waha się w granicach od 3 do 10%, a witamin naturalnych Nutrilite w przedziale 70-90%. Przeliczając to na cenę zakupu okaże się, że witamina naturalna zawsze będzie znacznie tańszą, gdyż pomijając inne aspekty 90% tych pierwszych idzie do muszli klozetowej.
2. Witaminy naturalne w roślinach powstają w procesie biosyntezy pod wpływem światła słońca i księżyca. W komórkach roślin witaminy występują w łatwo przyswajalnej dla człowieka postaci prowitamin. Obok witamin w roślinach występuje niezbędny zbiór soli mineralnych i bioflawonoidów, które sprzyjają pełnemu przyswojeniu ich przez organizm. Właśnie dlatego przedawkowanie naturalnych witamin jest bardzo trudne, a syntetycznych – bardzo łatwe.
3. Podczas zażywania witamin syntetycznych może wystąpić efekt nasycenia. Polega on na tym, że organizm nie przyjmie dostępnej naturalnej witaminy gdyż ma dostatek produktu syntetycznego. Taki efekt jest znany. Dla przykładu w czasach awarii elektrowni w Czernobylu szpikowano nas pewnym, nie radioaktywnym jodem aby zabezpieczyć organizm przed ewentualnym wchłonięciem jodu radioaktywnego. My dziś często zabezpieczamy się przed wchłonięciem naturalnych witamin.
4. Naturalna witamina E i witamina E syntetyczna nie są równoważne. Wg danych zawartych w książce The Vitamin E Fact Book naturalną witaminę E otrzymuje się z olejów roślinnych, podczas gdy syntetyczną witaminę E – z produktów petrochemicznych. Naturalną witaminę E określa się jako d-alfa tokoferol, samodzielny związek chemiczny, gdy tymczasem syntetyczna witamina E – d-1 alfa tokoferol – jest mieszaniną 8 izomerów, z których tylko jeden stanowi częściowy molekularny odpowiednik naturalnej witaminy E.
5. Badania prowadzone w Skandynawii wykazały, że długotrwałe terapie syntetyczną witaminą E zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór pęcherza moczowego i wylewy do mózgu.
6. Z kolei znany jest fakt, że długotrwała terapia syntetyczną witaminą C prowadzi do powstawania kamieni szczawianowych i innych zaburzeń np. zaburzeń w gospodarce mineralnej.
7. James F. Balch – urolog, chirurg , profesor i członek izby lekarskiej w USA twierdzi, że być może witamina E jest jedynym antyoksydantem koniecznym dla zdrowia serca. Obniża ona poziom LDL i zapobiega jego oksydacji, podnosi poziom HDL (dobry cholesterol), obniża poziom fibrynogenu (krzepliwości krwi), zmniejsza agregacje trombocytów (lepkość krwi) i poprzez  blokowanie kinazy białkowej uelastycznia ściany naczyń krwionośnych. James F. Balch stwierdza, że badania na królikach, szczurach i ludziach wykazały, iż naturalna witamina E nie zaś syntetyczna (d-1 alfa tokoferol) wykazuje te właściwości, zwłaszcza jeśli chodzi o uelastycznianie naczyń krwionośnych.
8. Suplementy naturalne również różnią się od siebie, najwłaściwsze są te które zawierają koncentraty z całych roślin. Tak więc podobnie jak świeże rośliny, a w przeciwieństwie do syntetycznych produktów, obok naturalnych witamin zawierają bioflawonoidy (składniki roślinne). Brak minerałów uniemożliwia prawidłowe wchłanianie witamin i zakłóca gospodarkę mineralną organizmu. Do przyswojenia witamin potrzebujemy minerałów. W syntetycznych produktach ich nie znajdujemy i organizm zaczyna odczuwać łaknienie. Łaknienie to prowadzić może do ciągłego „podjadania” i otyłości. Wielu specjalistów tłumaczy otyłość przyjmowaniem dużych ilości syntetycznych witamin. Warto wiedzieć, że większość roślin z dzisiejszych upraw jest uboga w minerały. Intensywne nawożenie azotowe i fosforowe powoduje większe przyrosty biomasy roślin. Rośliny intensywnie rosnąc zubożają glebę w selen, cynk, miedź, magnez, żelazo itp. Nikt nie wzbogaca gleby w te składniki. Nikt nie płaci rolnikowi za skład chemiczny roślin tylko za ich masę.

Zostaw komentarz

pl_PLPolish
pl_PLPolish