/
183 Views0

Nietolerancja pokarmowa to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki spożywanych pokarmów, objawiająca się na różne sposoby np. migrena, zespół jelita drażliwego, problemy skórne czy układu pokarmowego. Nietolerancję pokarmową charakteryzuje zwiększona ilość przeciwciał typu IgG, produkowanych we krwi przeciwko nietolerowanym pokarmom. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się że około 45% populacji może mieć nietolerancje pokarmowe. Reakcja na nietolerowany pokarm występują po kilku godzinach a nawet dniach od spożycia danego pokarmu co czyni ich trudne do zidentyfikowania. Dodatkowo u chorych z nietolerancją pokarmową mogą wystąpić więcej niż jeden objaw w tym samym czasie.Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa. Jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.

Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową:

  • Niepokój (ostry lub chroniczny)
  • Artretyzm
  • Astma
  • Zespół deficytu uwagi (AHND)
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Wzdęcia
  • Zapalenie oskrzeli
  • Celiakia
  • Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
  • Zatwardzenia
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Biegunki
  • Fibromialgia
  • Nieżyt żołądka
  • Bóle głowy
  • Zapalenie jelit
  • Bezsenność
  • Zespół hiperaktywności
  • Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
  • Świąd skóry
  • Zespół złego wchłaniania
  • Migrena
  • Zaburzenia snu
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa. Obydwa terminy zazwyczaj są mylone.

Przy alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawami mogą być kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty i występują one zazwyczaj w przeciągu kilku minut do 2  godzin od spożycia alergenu.

Alergia pokarmowa została stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji, a więc stosunkowo rzadko. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jaja, mleko, ryby i skorupiaki.

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Nietolerancja pokarmowa:

  • symptomy reakcja na nietolerowany pokarm mogą pojawić się nawet po kilku dniach od spożycia pokarmu
  • można mieć nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.
  • objawy nietolerancji mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.

Alergia pokarmowa:

  • reakcja alergiczna zazwyczaj pojawia się bardzo szybko – do 2 godzin
  • alergia pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie
  • objawami alergii mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Kopiowanie, powielanie artykułów lub ich części bez wiedzy i zgody autora jest zabronione.

 

Zostaw komentarz

pl_PLPolish
pl_PLPolish