/
354 Views0
Mieszanek i opcji jest wiele, eksperymentujcie.

1.Mieszanka uniwersalna:

  • mąka bazowa (ryżowa, gryczana, jaglana, kukurydziana) +
  • mąka o właściwościach sklejających (ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki)
  • proporcje 1 do 1/3
2. Mieszanka do wypieku chleba, ciast:
  • mąka bazowa (ryżowa, gryczana, jaglana, kukurydziana) +
  • mąka o właściwościach sklejających (ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki) +
  • mąka będąca naturalnym spulchniaczem (amarantus, teff)
  • proporcje 1 do 1/3 do 1/3
3. Mąki ze strączków (sojowa, z ciecierzycy) + mąka bazowa (ryżowa, gryczana, jaglana).
Mąki ze strączków dość dobrze sklejają, ale są bardzo ciężkie, więc lepiej wymieszać je z lżejszymi mąkami bazowymi. Może być nawet w proporcji pół na pół.

 

Zostaw komentarz

pl_PLPolish
pl_PLPolish